Sumi-e of Japans meditatief inktschilderen is sinds 2007 mijn passie.
Mijn sumi-e pad
Dankzij Alain Bonnefoit kwam ik in contact met de techniek. Later volgden workshops met o.m. Suely Shiba en sinds 2009 heb ik het genoegen cursus te volgen bij Marjon de Jong…
Het doel van de techniek is de ziel van je onderwerp vast te leggen in je schildering. Maar op zich brengt het veel meer dan enkel de afbeelding. Het vraagt concentratie, leegte, stilte, adem en observatie. Niets kan worden verbeterd, je hebt maar 1 kans. 1 tekening vraagt maar 5 minuten tijd maar een geslaagde sumi-e vraagt jaren van oefening…
En daar zit voor mij de leerpunten van sumi-e:
- het leren anders kijken naar de dingen
- de essentie zoeken
- de kracht bepalen
- en er met zelfvertrouwen en de juiste houding in alle rust ervoor gaan
Reisverslag
In februari 2016 trok ik naar Japan om meer te leren over de materialen. Je leest hier mijn reisverslag.
Links met Lean en 6S
De basis van sumi-e heeft erg veel gemeen 6Sigma en Lean. Bij het oefenen van deze techniek kan je de principes bijna voelen…
- Zelfs met 1 lijn kan je een bamboestam neerzetten. Met licht en schaduw nog wel! Werk alle overbodige handelingen weg…
- Je ervaart hoe concentratie en focus helpen bij de realisatie. Hoe elke facet (inkt, papier, omgeving, houding, ademhaling,…) je resultaat beïnvloedt…
- Hoe je greep lossen maakt dat je tekening krachtiger wordt… vertrouwen in het proces loont.
- Zodra je het een beetje onder de knie krijgt ga je als vanzelf op zoek naar de kracht van de eenvoud: kan het met minder nog beter?
- Innerlijke rust en concentratie zorgen voor alertheid en betere resultaten… kan ik er met nog meer rust aan beginnen?
Het lijkt haaks te staan op de huidige tendenzen van meer en meer tot aan de burn- en bore-outs… maar ik leer jou als ondernemer (of ondernemende medewerker) graag de trucs uit mijn administratieve loopbaan zodat jij vlotter door het administratieve luik van je carrière loopt zonder extra uren. Interesse? Kijk dan zeker even op Kanli.be