GoogleMaps Offline getest

Ook geen zin om op reis bij te betalen voor een GPS in de huurwagen? Ook geen zin in roamingkosten of miserie met de internetverbinding?
Wij besloten om GoogleMaps offline te testen…

Waar gaan we precies naartoe?
Tja, da’s bij ons wel eens een uitdaging ;-). Op reis gaan is vaak zo min mogelijk plannen, maar lekker impulsief de dagen plukken. Dan wil je dus niet enkel de weg van A naar B bijhebben maar eerder eer hele regio.
Dat te downloaden gebied was dus redelijk groot: een straaltje van zo’n 200km rond ons logeeradres in Toscane… Ik dacht: “Jaja, alleen de snelwegen en regionale wegen zeker?” Maar, neen hoor, ook alle kleintjes én de sattelietbeelden stonden op de iPad.

Staat dat wel echt op punt?
Kijk, ik heb ooit een jaar lang meegewerkt aan kaarten voor GPS-systemen en daar heb ik dus een beetje beroepsmisvorming aan overgehouden. Je weet dan van hoeveel parameters dat routebeschrijvingkje eigenlijk afhankelijk is ;-)
Dat maakte dat ik niet zomaar te overtuigen was, zeker gezien er duidelijk was aangegeven dat het in offline modus niet mogelijk zou zijn om plaatsen te markeren op de kaart, noch om routes te verslepen en dat enkel routes per auto te plannen waren…
En er bleken onderweg inderdaad een paar variabelen die voor het Toscaanse platteland nog wat verfijnd mochten worden: een tunneltje dat eerder gemaakt leek voor motors, een grintbaan eerder voor 4×4. Maar zodra we keerden kregen we al snel een alternatieve route aangeboden, dus zeker geen probleem.
Je werd ook niet altijd langs de kleinste baantjes gestuurd. Ik had eerder het gevoel dat hier nog de degelijke logica achter zit: van bij het vertrek zo snel mogelijk naar de grootste verbindingsweg die tot zo dicht mogelijk tegen je eindbestemming. Het is pas wanneer je op relatief korte afstanden bestemmingen ingeeft dat je dan op veldbanen terechtkomt, omdat de weg langs de hoofdbaan in feite een omweg is van een paar kilometer.
En aangezien je offline werkt en je iPad niet is gekoppeld aan je kilometerteller blijft je kaart wel eens stilstaan aan het begin van een tunnel… Voor steden als Brussel zorgt dat voor uitdagingen maar in Toscane was ook dat geen probleem.
Toch is er nog wel een rare kronkel: als je op adres (straat) wil zoeken moet je eerst de straat ingeven en dan pas de gemeente. Anders vind je vaak niet de juiste straat in offline modus.

Is het echt een alternatief voor de GPS?
Ja en neen, je moet het eerder zien als vintage rijden maar dan zonder de verwijten “Gij kunt ook geen kaart lezen hé”. Die iPad plak je niet zomaar tegen een dashboard aan en daarenboven is de aanduiding soms wat laat of onduidelijk. Een “co-piloot/kaartlezer” die de iPad leest is geen overbodige luxe.
Maar daarbuiten is het een aanrader voor wie net als wij eens graag impulsief rondrijdt op ontdekkingstocht ;-)
Je moet dan ook wel bereid zijn de tolwegen erbij te nemen natuurlijk want die kan je in offline-modus niet uitschakelen.

Volgend jaar is de roamingkost toch afgeschaft?
Ja, maar… Tijdens onze reis viel de connectie met het mobiele netwerk ook nog vaak weg, ook in zeer toeristische steden. Tenzij dat opgelost geraakt heb je aan die afgeschafte roaming niet veel.
Daarnaast ben je op reis en wil je vast ook wel eens deconnecteren van het net. Door offline te navigeren kan dat zonder de weg kwijt te raken ;-)

Hopelijk kunnen we tegen volgend jaar ook offline van de routebeschrijvingen voor fietsen, wandelen en openbaar vervoer genieten!

Veel reisplezier!

Share

Geef een reactie

Share