Foutje op Facebook… niet te corrigeren?

Ooit al in stukken en brokken gereageerd op een bericht omdat je per ongeluk klikte op enter? Ooit al geërgerd door een antwoord/bericht van iemand op jouw persoonlijke pagina? Geen idee hoe dat anders kan? Dan is deze post er voor jou!

Want ja, op Facebook zelf kan je meer veranderen dan je zelf denkt! Maar in deze post ga ik het enkel hebben over de berichten die je zelf schrijft en de reacties die daarop komen. Hier gaan we!

Een gepubliceerd bericht wijzigen

Je bent aan het typen op je eigen tijdslijn of op je bedrijfspagina en uit gewoonte tik je enter aan om een nieuwe regel te beginnen… Of “Oepsie, tikfoutje gemaakt…” “Ramp, o, ramp!”… Vergeet de paniek, het is zo gefixt:

Ga naar het bericht dat je (net) hebt gepubliceerd. Rechts bovenin zie je in heel licht grijs een pijltje naar beneden. Als je het niet ziet dan kan je met je muis bewegen in die rechterbovenhoek. Als de pijl (je cursor) verandert in een handje heb je het gevonden.

Screen Shot 2016-09-07 at 10.06.46

Klik daarop.

Er klapt een menu open.

 

Facebookbericht bewerkenKlik op “Bericht bewerken” (tweede keuze in het menu).

 

 

 

Facebookpost aanpassenDe tekst is nu bewerkbaar, hij staat in een blauw kadertje. Pas aan wat je wilde aanpassen.

Druk op Enter om de wijzigingen te publiceren of klik op de blauwe knop “Bewerken voltooid”. Mocht je je bedenken dan kan je nog altijd kiezen voor “annuleren”. Dan staat je bericht (“post”) er terug zoals hij eerst stond.

Bericht verwijderen

Je kan ook beslissen om een bericht te verwijderen. Dan volg je dezelfde stappen maar in plaats van “Bewerken” klik je op “Verwijderen”.

Belangrijk om weten: bewerken kan alleen op de berichten die jij beheert. Dat kan dus alleen op je eigen reacties en op je eigen pagina. Op jouw pagina kan je ook reacties van anderen verwijderen, niet bewerken.

Antwoord veranderen

In een geschreven reactie die je wil veranderen vind je ook dat pijltje rechtsboven. Maar alleen wanneer je met je muis boven je antwoord staat of wanneer je er met je vinger op drukt. Het menu dat dan verschijnt is een klein beetje anders.

Reactie veranderenIn plaats van “Bericht bewerken” staat hier bijvoorbeeld “Bewerken”. Je wijzigingen bewaar je met de entertoets, annuleren doe je met escape (of door op een mobiel apparaat je scherm aan te tikken buiten het bericht en het toetsenbord).

Een bericht met meerdere paragrafen

“Telkens ik op enter klik publiceert dat ding mijn bericht… Hoe doen ze dat toch zo’n post met meerdere paragrafen?”

Daarvoor leer ik je graag een algemene computertruc: shift+enter
Die toetsencombinatie zorgt ervoor dat je wel naar een nieuwe regel gaat in hetzelfde bericht. Op Facebook lijkt dat op een nieuwe paragraaf in hetzelfde bericht maar in computertaal betekent dat: “naar een nieuwe regel in dezelfde paragraaf”. Dat is bruikbaar in vele online toepassingen en in programma’s als Word.

Tip: gebruik het wijs. Ga geen boek schrijven in een Facebookbericht, dat wordt maar zelden helemaal gelezen.

Een boos gezicht veranderen in een dikke duim – of omgekeerd

“Ai, met mijn dikke vinger heb ik het verkeerde icoontje aangeklikt als reactie…”

Ook dat kan je nog veranderen!

Screen Shot 2016-09-07 at 10.31.26Eens je een reactie hebt geplaatst blijft die in dat bericht zichtbaar. Ga er met je muis boven staan om het menu met mogelijke reacties opnieuw te openen (op een mobiel apparaat kan je er met je vinger op blijven staan voor hetzelfde resultaat). Klik vervolgens je nieuwe keuze aan. You did it!

 

Screen Shot 2016-09-07 at 10.31.42

Wil je je reactie helemaal weg dan kan dat door erop te klikken. Een eerste klik brengt bvb een hartje terug naar een duim, klik nogmaals op de duim en je reactie is weg.

“Kan ik dat ook wijzigen van anderen?” Neen, je kan alleen je eigen reacties veranderen of weghalen. Erger je je aan de reacties van een bepaald iemand op je tijdlijn? Dan kan je die persoon eventueel wel verbannen/blokkeren… Of reageren wildvreemden op je profiel en wil je dat niet? Dan kan je je privacy anders instellen… Maar da’s weer een ander verhaal.

De uitzondering: Messenger

Er is één stukje van Facebook waar je niets meer kan veranderen eens je gepubliceerd hebt. De berichtendienst van Facebook: Messenger. Daar ligt het echt niet aan jou… dat is als een soort SMS-service opgestart, vandaar.

“Domme” PC-vraag? Die hoor ik graag!

Mogelijk voel jij je dom op PC, net zoals de mensen achter de hierboven aangehaalde citaten… Dan ben ik er ook graag voor jou! Ik wil ondernemende mensen helpen zich niet langer dom te voelen op PC. Uiteraard gaat dat over veel meer dan enkel een paar basishandelingen in Facebook, maar ik merkte dat er nog zoveel mensen naar deze info zochten dat ik het graag even deel… Ken jij iemand die hier misschien naar op zoek is? Deel deze info!

Hielp deze info jou vooruit? Heb je zelf een andere vraag? Een ander PC-probleem? Laat het me weten!

Wil je meer van dit soort tips in je mailbox? Abonneer je op de digitips.

[yikes-mailchimp form=”1″]

Share

Geef een reactie

Share